Bezoek het Schapenmuseum

Het Schapenmuseum is méér dan alleen een museum. Het is een combinatie van landschap, geschiedenis en rust.

Het Schapenmuseum is begin 2018 geopend. Leer alles over het Texelse schaap en de schapenhouderij. Via het landschapspad dat rondom Kaasboerderij Wezenspyk loopt komt u bij de schapenboet waar het Schapenmuseum gevestigd is. 

 

Wandelen

Landschapspad

Het landschapspad, dat door het oude landschap van Texel loopt, brengt je naar de Schapenboet. Ontdek tijdens deze route alles over de Texelse schapenhouderij, de geschiedenis van Texel en het Texelse boerenleven. Op het pad zijn verschillende bankjes waar je kunt genieten van het uitzicht. Een bijzonder pad met een rijke geschiedenis!

Wandelpad Skéép & Lantskap

In juni 2016 is het wandelpad Skéép en Lantskap geopend. Deze route begint in Den Hoorn en loopt via oude dijkjes langs het Schapenmuseum op Kaasboerderij Wezenspyk terug naar Den Hoorn. Het wandelpad laat de Texelse boerderijen van een heel andere kant zien. Bij Kaasboerderij Wezenspyk is een trekpontje over de brede tochtsloot. Het totale wandelpad is 8,5 km.

Verkorte wandelroute 

Vanaf het Schapenmuseum is er ook een verkorte route van ongeveer 3 km. Dit rondje is een onderdeel van het langere wandelpad van Skéép en Lantskap. U komt ook het trekpontje over de brede tocht tegen. De verkorte wandelroute is gratis af te halen bij Kaasboerderij Wezenspyk. 

 

Boet & Kaasboerderij

Schapenboet

Iedereen die op Texel is geweest herkent de Schapenboeten. De Schapenboet op Wezenspyk staat er pas sinds 2014. Voor die tijd stond de Boet in Den Burg, waar deze in 1860 werd gebouwd. De Schapenboet is inmiddels het eerste Schapenmuseum op Texel geworden en kan bezichtigd worden. Je komt hier alles te weten over het Texelse schaap, schapenhouderij en het boerenleven. Ook draait er een film over de Texelse schapenhouderij. Toegang is gratis.

Kaasboerderij Wezenspyk

Het Schapenmuseum staat op het land van Kaasboerderij Wezenspyk. Tijdens een bezoek kun je ook bij het ambachtelijk kaasmaken kijken, verschillende kazen proeven in de boerderijwinkel en een kopje koffie drinken in het Kaascafé. Halverwege maart 2018 verwachten wij de allereerste lammetjes op de boerderij. Meer informatie vind je op de website van Kaasboerderij Wezenspyk.

Kaascafé

Na een bezoek aan het Schapenmuseum kun je genieten van een kop koffie, kaasfondue, tosti, kaasplankje of huisgemaakt boterkoek in het Kaascafé. Vanuit het Kaascafé heb je een prachtig uitzicht op het bijzondere landschap en kun je het kerkje van Den Hoorn zien.

  • Schapenmuseum geschiedenis

    Texel staat bekend om haar schapen. In 1908 waren er ruim 40.000 schapen, nu zijn dat er ongeveer 15.000. Schapenboeten vormen een belangrijk cultuurkenmerk voor Texel en dat wil deze stichting in stand houden.

  • Het Schapenmuseum

    Het Schapenmuseum is een combinatie van landschap, geschiedenis en rust. De Schapenboet staat op het land bij Kaasboerderij Wezenspyk en is vrij toegankelijk voor iedereen.